Arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden, een wereld te winnen

Slechts 36% van de blinde en slechtziende mensen heeft een betaalde baan van 12 uur of meer in de week.  Een magere 3% van deze doelgroep is actief op zoek naar een betaalde baan. Daar staat dan weer wel tegenover dat 50%  direct een betaalde baan zou accepteren als een passende baan wordt aangeboden.

Enige schokkende cijfers uit een interview met Diane Massaar, teamleider van Werkpad in Ermelo. Zij geeft een aantal redenen voor deze cijfers: de flexibilisering van de arbeid maakt werken voor deze doelgroep moeilijker. De ICT aanpassingen die deze doelgroep gebruikt lopen achter op de razendsnelle ICT-ontwikkelingen en onderwijs en zorginstellingen kunnen meer doen om deze doelgroep te ‘empoweren’.

Inderdaad een wereld te winnen.  De flexibilisering biedt ook mogelijkheden. En als arbeidsparticipatie werkelijk van belang wordt gevonden moet het mogelijk zijn de ICT-voorzieningen eerder aan te passen aan nieuwe technische ontwikkelingen. Maar dan moet er wel eerst de wil zijn. Bij alle betrokkenen: werkgevers, onderwijs- en zorginstellingen en vooral bij de werkzoekenden zelf.