Wonen met een lichamelijke beperkingen

traplift

Sommige mensen worden geboren met fysieke beperkingen. Andere mensen raken tijdens hun leven ziek of krijgen een ongeluk waardoor die bepaalde fysieke handelingen niet meer kunnen. Mede door vergrijzing komt het steeds vaker voor dat mensen een fysieke beperking hulpmiddelen nodig heeft om zo veel mogelijk alles op eigen kracht te kunnen blijven doen. Wanneer iemand ineens een fysieke beperking heeft of zelfstandig gaat wonen komt hier veel bij kijken. Het is vaak erg vervelend voor de mensen met een beperking volledig afhankelijk te zijn van andere. Daarnaast is het verstandig om zo veel mogelijk zelf te kunnen blijven doen zodat je voldoende kan mee doen met de maatschappij. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden voor iemand met een lichamelijk beperking.

Wel of niet zelfstandig wonen

Het is belangrijk om eerst te kijken of je wel echt zelfstandig kan wonen. Het is namelijk niet de bedoeling om jezelf in gevaar te brengen. Kun je alles met hulpmiddelen zelfstandig doen of heb je bij sommige dingen wel een beetje hulp nodig van iemand. Er zijn tegenwoordig ook instellingen waarbij je zelfstandig kan wonen maar wel 24 uur beschikking hebt over hulp. Wanneer je er zelf even niet uit komt kun je hun hulp inschakelen. Wanneer blijkt dat je echt niet zelfstandig kan wonen kun je in een gezamenlijke huis gaan wonen met mensen met een beperking. Er wonen dan ook begeleiders bij je in huis die elk moment van de dag kan helpen bij je problemen. Expert kunnen jou het beste vertellen of je in staat bent om zelfstandig te kunnen blijven of dat je hulp nodig hebt.

huisliftHuis inrichten

Een huis inrichten die helemaal kan voldoen aan bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit komt meer kijken dan je denkt. Als je in een rolstoel zit moet je rekening houden met de breedte van je rolstoel. Dus om je door het huis heen te kunnen bewegen hebt en overal veel ruimte nodig in de breedte. Er zal een speciale wc moeten komen. Wanneer een woning uit meerdere verdiepingen bestaat moet er een speciale huislift komen. Douche moet worden aangepast. De keuken is ook normaal gesproken inricht op de hoogte van iemand die staat. Daarom zal de keuken ook helemaal moeten worden aangepast. Voor iemand die blind is zal een huis weer op een hele andere manier moeten worden ingericht. Ook hier zijn diverse handige voorzieningen voor die het leven voor hun een stuk aangenamer maakt.