Anders leren voor kinderen

Dit is een artikel van Bisk

Sommige mensen zijn behept met een talenknobbel, andere hebben meer met cijfers. Het hebben van ruimtelijk inzicht of het vermogen van beeldend denken is niet voor iedereen weggelegd. Denk maar eens aan het klassieke voorbeeld van kaart lezen; voor veel mensen een drama en garantie op frustraties. Vaak is al op jonge leeftijd duidelijk waar de interesses en talenten van kinderen liggen. Voor kinderen die geplaagd worden door Dyslexie, ADHD, ADD of die hoogbegaafd zijn, zijn er allerlei technieken die het leren vergemakkelijken. Deze technieken worden aangeduid met de term ‘anders leren’. Als jouw kind op een bepaald vlak achterblijft op de basisschool wil dit echt niet zeggen dat er ook daadwerkelijk iets ‘mis’ is. Ieder kind heeft zo nu en dan wat extra hulp nodig voor een specifiek vak. Als jouw kind bijvoorbeeld moeite heeft met het leren van de tafels, dan is dat helemaal niet vreemd. We kunnen het erover eens dat spelenderwijs leren voor ieder kind goed is. Door het doen van spelletjes pikken ze van alles op, vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben en op deze manier er ligt geen druk op.

Hoewel de computer in zijn algemeenheid en dan met name het internet een hoop dingen brengen die helemaal niet zo jofel zijn voor de algemene ontwikkeling van je kind. Is er gelukkig ook heel veel beschikbaar op het wereld wijde web, dat wel bijdraagt aan een gezonde manier van leren.

In het voorbeeld van het leren van de tafels is de website TafelsOefenen.nl zeker een bezoekje waard. In een veilige omgeving, toegespitst op het gebruik door jonge kinderen, leren ze spelenderwijs de tafels oefenen. Er zijn spellen beschikbaar voor alle niveaus en in een hoop gevallen is binnen het gekozen spel de moeilijkheidsgraad ook nog aan te passen. Lijkt het erop dat jouw kind niet de wiskundeleraar voor de volgende generatie zal zijn? Wees dan welkom op Tafels Oefenen. Mocht het niet baten, dan heeft jouw kind in ieder geval lol gehad tijdens het proberen