september 1, 2017

Wat is de beste studie

Written by

Wat is de beste studie om te kiezen? De beste studie is afhankelijk van jouw ambities, voorkeuren en competenties. Als je een passie hebt voor dans, kan je een opleiding kiezen tot choreograaf of professioneel danser. Echter zal de garantie op een dergelijk baan heel klein zijn. Het is verstandig ook te kijken naar de arbeidsmarkt en haar kansen. In andere woorden: met welke opleiding maak ik de beste kans op een baan?

Beste kans voor een baan

Om antwoord te krijgen kan je het CBS raadplegen door statistische gegevens op te vragen over een specifieke branche. Beter is om bepaalde beroepsprofessionals te vragen, waar zij de beste kansen in zien. Iedereen die met regelmaat het nieuws volgt, weet dat er in tal van werkvelden bezuinigd wordt. De zorgsector is qua bezuinigingen een van de vele koplopers. Ondanks dit gegeven volgen tal van mbo en hbo studenten een opleiding in de zorg. Hierbij gaat het vooral om een verpleegster als beroep, niet hoog opgeleiden medische deskundigen, zoals een chirurg. Bij technische beroepen, zoals een lastechnici, wordt vaak geopperd dat er vele arbeidskansen zijn. Ook bijvoorbeeld ICT vacatures zijn veel te vinden. Dit gegeven komt voort uit zowel statistische gegevens als de praktijk. Dit gegeven geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Dergelijke technische beroepen worden in de praktijk vaak uitgevoerd door door mensen vanuit het oost Europa. Nederlanders met een technische mbo studie, die kans willen maken op een dergelijke baan, moeten vaak werken voor een salaris dat bijzonder laag is. Waar op dit moment veel vraag naar is, zijn studenten die een bedrijfskundige en economische studies volgen. Denk hierbij aan het beroep van een riskmanager of bestuursdeskundige voor een multinational. Deze beroepen lenen zich vooral voor wo geschoolde. Ook economische studies op hbo en mbo niveau zijn erg interessant. Denk hierbij aan een opleiding beleggen – geld verdienen door het geld van andere strategisch te investeren met zoveel mogelijk rendement. Een functie waarin je cijfermatig sterk moet zijn. Zoals bij elk andere beroep, zijn sociale vaardigheden erg belangrijk.

Belangrijkste eigenschap

Sociale vaardigheden is de belangrijkste eigenschap voor nagenoeg elk beroep. Met sociale vaardigheden, ofwel ‘people skills’ kan je adequaat inspelen op behoeftes. Het gaat hierbij om inlevingsvermogen en (commerciële) overtuigingskracht. Het is een eigenschap wat een ondernemer kan laten ondernemen. Niet iedereen kan deze eigenschap als kwaliteit noemen. Je kan het aanleren door om te gaan mensen die beschikken over deze eigenschap als kwaliteit. Dit geldt voor elke eigenschap als kwaliteit: als je iets wilt worden, ga je om met mensen die het al zijn. Dit is de beste manier om iets te goed te leren.

Category : Opleidingen

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme