Effectief vergaderen

vergaderen

Daar zit je dan bij de vergadertafel, luisterend naar alle nieuwe ideeën en visies die het bedrijf wil gaan uitvoeren. Als medewerker van een bepaald bedrijf ben je natuurlijk geïntereseerd in de vooruitgang en de gang van zaken van het bedrijf. Je wilt weten hoe het ervoor staat en wat beter kan, of niet?

Het nut

Terwijl je daar nog steeds zit vraag je je af heb ik eigenlijk een stem in de beslissingen die gemaakt gaan worden? Het is natuurlijk belangrijk voor een leidinggevende om inbreng van je medewerkers te verwachten maar is het reëel? Als medewerker zul je niet meteen het in je loon meekrijgen als je actief meedoet in vergaderingen. De positieve uitkomsten van het bedrijf zullen de de totale inkomsten laten groeien maar dat zal niet maandelijks teruggestort worden op je rekening.

Het is natuurlijk in sommige situaties heel moeilijk om precies te traceren of jou uitspraken direct invloed hebben gehad. Dit verklaart mischien dat medewerkers laks kunne hebben aan vergaderingen of de gang van zaken. Uiteindelijk als het bedrijf groeit zul jij het terugvinden in je salaris maar meestal heb je een vast contract en dat is ongeveer wat je zult blijven verdienen. Als geld je motivatie is kan het hele vergaderen eigenlijk allemaal voor jou de grond instorten en het zou je niet boeien, als jij maar je loonstrook einde van de maand kunt ophalen. Maar is geld het enige wat ons kan sturen?

Motivatie

Wanneer je puur naar inkomsten kijkt zul je mischien niet zo snel zin hebben in vergaderen. Vergaderen heeft geen zin als je medewerkers niet echt moeite en bekwaamheid tonen. Om ervoor te zorgen dat vergaderingen nuttig zijn moet je ervoor zorgen dat je medewerkers echt tellen. Medewerkers raken extra gemotiveerd als ze voelen dat ze echt een belangrijk deel zijn van het bedrijf. Is wat ik zeg en vertel echt relevant? De leidinggevende moet daarop volop Ja! zeggen. Geld is gelukkig niet het enige wat ons als mens eigenwaarde geeft. Je wilt belangrijk zijn voor iets en het gevoel ervaren dat jou beslissingen daadwerkelijk invloed hebben op de pad die het bedrijf volgt.

Het orginele systeem van baas en werknemers die simpelweg taken uitvoeren is ouderwets en zal niet het nieuwe tijdperk overleven. Opereer als een familie en zorg ervoor dat je werknemers een bepaalde groei kunnen krijgen. Motiveren van leren en training zorgt ervoor dat de medewerker niet vast zit in hetzelfde patroon. Het individu stimuleren voor het geheel. Dan zit je een stuk lekker in je vegaderstoel.