Robots in de ICT de toekomst?

olssen kantoormeubelen

Een ding is zeker: er staat ons een wereld te wachten waarin machine en mens moeten samenwerken. AI (Artificial Intelligence), ook wel kunstmatige intelligentie beïnvloedt automatisering bij bedrijven over de hele wereld enorm. Hoe ga je daarmee om als je ICT Manager bent?
Er is al langer sprake van toenemende mate van automatisering. Denk aan menselijke arbeid die steeds meer vervangen wordt door machines. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde techniek zich in een rap tempo, waardoor machines niet meer alleen mechanische handelingen deden, maar ‘intelligent’ op de veranderingen in het productieproces konden reageren. Deze vervanging van mensen door machines is een van de meest grootste ontwikkelingen geweest in de industrie en maatschappij, in de twintigste eeuw.

Voordeel robots

Een groot voordeel van werken met robots is overigens dat robots niet ziek worden, niet fysiek maar ook niet geestelijk. Denk aan de bekende burn-out waar veel werknemers de laatste jaren last van hebben. Veel stress en hoge werkdruk kunnen ervoor zorgen dat het personeel zich ziek meldt. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te investeren in dure kantoormeubelen zoals bureaustoelen en vergaderstoelen.

Toekomst ICT

De angst dat er robots komen die nog meer banen afpakken komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. In de praktijk zal dit niet van de een op de andere dag gebeuren. Zoiets gebeurt geleidelijk, en zal niet alleen maar nadelen met zich meebrengen. Sterker nog, uiteindelijk zal AI meer banen opleveren, dan dat het vernietigt zeggen onderzoekers. Bestaande banen zullen verdwijnen en werknemers zullen moeten worden omgeschoold, zodat er nieuwe banen kunnen ontstaan.
Managers die werkzaam zijn in de IT moeten wel alert blijven en hebben een belangrijke taak in het geheel. Zij zullen moeten inventariseren werken banen er verdwijnen en welke banen erbij zullen komen. Daarnaast IT-managers de organisatie moeten meenemen in de veranderingen naar aanleiding van de automatiseringsslag.

Wat doet een ICT-Manager?

Wat doet een IT-manager anno 2018? In het kort: een IT-manager houdt zich dagelijks bezig met ICT-strategieën, beleidsvoering en netwerken/aansturen. Ze spreken de taal van management, programmeren en gebruiker. Dagelijks moeten zij overleggen met gebruikers, management, verkopers en technici om de behoefte aan computers en systemen vast te stellen en de technologie specificeren die aan deze vraag voldoet.

Hoe word je ICT-manager?

Je kunt een opleiding volgen op hbo-niveau van vier jaar. De opleiding hbo-ICT leidt je op tot een ICT-professional die weet wat nodig is om dergelijke technische hoogstandjes te realiseren en nieuwe te creëren. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science (Bsc)voeren. Omdat je een technische opleiding hebt gevolgd, mag je je in Nederland ook ingenieur noemen en ing. voor je naam zetten. Er zijn ruimschoots banen te vinden in de ICT-branche. Kijk voor vacature IT-manager eens rond op internet, en je krijgt gelijk een goed beeld van de inhoud van de baan, net als de functie-vereisten.