Toegankelijkheid pretparken

Een manier om je uitstapje nog leuker te maken is door met het hele gezin of de familie te gaan. De kans is er, dat een van de familieleden minder valide of gehandicapt is. Dit zou geen probleem moeten zijn en er zijn dan ook veel parken die rekening houden met minder valide bezoekers. Zo hoeft je dagje uit naar Walibi, de Efteling of een ander pretpark niet in het water te vallen!

Op gehandicapten.info is al veel informatie te vinden om als minder valide op vakantie te gaan. Op de websites van de parken of in de parken is meer informatie beschikbaar betreffende welke attracties voor wie bereikbaar zijn. Hierbij meer algemene informatie betreffende bepaalde pretparken en hun toegankelijkheid.

Meeste toegankelijkheid

Veel parken hebben speciale regelingen voor minder validen en hun begeleiders. De Efteling en Walibi Holland hebben van de website Rollerpark.nl goede recensies ontvangen.

De meeste attracties bij de Efteling hebben speciale rolstoelingangen. Deze geven geen voorrang, maar zorgen ervoor dat je de attractie makkelijk en zonder obstakels kan bereiken. Ook kunnen 3 begeleiders van de rolstoelingang gebruik maken (m.u.v. de Vliegende Hollander, waarbij dit 2 begeleiders zijn). Enkele attracties zijn vanwege veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk voor bezoekers met een handicap. Via de website van de Efteling is een overzicht van de attracties te downloaden en belangrijke informatie voor gehandicapten. Het is verstandig deze uit te printen en eventueel mee te nemen. Personeel van de Efteling mag hulp verlenen bij het in- en uitstappen van de attracties.

Bij Walibi Holland kan je samen met je begeleiders, d.m.v. de uitgang, attracties betreden als minder valide. Hierdoor zijn er geen wachtrijen! De paden in het pad zijn breed en vlak. Bijna alle attracties zijn te bereiken voor rolstoelgebruikers. Kijk op de website waar je, je kan melden als minder valide en wat je moet aangeven voor je het park betreedt. Je krijgt o.a. informatie mee over de verschillende attracties en hun toegankelijkheid. Zo hoeft je dagje uitniet in het water te vallen.

Het is mogelijk bij Walibi een rolstoel te huren, maar de borg is erg hoog (€50,-). Bij de Efteling kan je een rolstoel reserveren. Dit is raadzaam gezien het beperkte aanbod.

Goedkoop park

In Bobbejaanland worden er afhankelijk van uw mobiliteit kortingen gegeven. Zo betaal je, als je als rolstoelgebruiker nog zelfstandig kan stappen, €15 euro. Als je niet meer zelfstandig kan stappen is de toegang gratis. Helaas kan je dan geen gebruik maken van de attracties.

Ook krijg je in Bobbejaanland als minder valide persoon voorrang aan de attracties. Daarboven op mag je er twee keer achter elkaar in, zonder te hoeven wachten! Een rolstoel huren kost maar €5,-. Zeker een park waar je veel waar voor je geld krijgt als minder valide.

Houd er wel altijd rekening mee het personeel van het park in te lichten. Bekijk ook eerst de website voor vertrek.

Tot slot

Licht jezelf voor vertrek goed in! Regelingen kunnen op korte termijn aangepast zijn. Lees eventueel ook recensies van mederolstoelgebruikers; deze zijn meestal het nauwkeurigst en vaak recent.