Veiligheidsmaatregelen op de werkvloer

Sociaal ondernemen

Zowel grote als kleine bedrijven zijn beide gebaat bij veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van eigendommen en gezondheid van personen te waarborgen. Los van enkele minimale vereisten, zoals beschreven in de Arbowet, is het verstandig nog meer maatregelen te nemen om veiligheid en gezondheid te bevorderen. Het beschikbaar stellen van een budget belangrijk. Natuurlijk heeft een klein bedrijf minder geld te besteden aan veiligheid dan een groot bedrijf. Het beschikbaar gestelde budget, de omvang van het bedrijf en het aantal kostbare bezittingen van het bedrijf aanwezig in het bedrijfspand zijn leidend voor de maatregelen die genomen kunnen worden. Hier volgen enkele tips.

Computernetwerk beveiligen

Elk bedrijf werkt met computers, soms zelfs met een netwerk van computers, een cloud en server. Computers met wachtwoord vergrendeling zijn noodzakelijk, zodat er niet ongewenst ingelogd kan worden op een computer. Als de documenten gevoelig zijn en er budget beschikbaar gemaakt kan worden is een externe computer beveilingsbedrijf verstandig, om verdere ongewenste computer inbraken te beperken. Virusscanners zorgen ervoor dat de computer online beveiligd is tegen virussen. Virussen die het netwerk passeren worden opgemerkt en ingesloten, zodat er geen schade ontstaant aan de computers met haar bestanden. Bij een inbraak hebben inbrekers het vaak gemunt tastbare kostbaarheden, zoals computers. Om diefstal van computers lastig te maken kunnen computers met een slot vergrendeld worden.

Inbraakpreventie

Hoe goed is het kantoor beveiligid tegen inbraak? Sommige grote kantoorpanden hebben hekken om het kantoor met uitgebreide en complexe camerabeveiligingsinstallaties, alarminstallaties en eventueel zelfs een survelliance auto om het pand te bewaken. Dit is niet voor elk bedrijf haalbaar, omdat de kosten te hoog zijn. Wat kan je wel doen? Om inbraak te voorkomen wil je in eerste instantie inbrekers afschrikken. Dit doe je door het pand zichtbaar goed te beveiligen. Dit begint bij iets eenvoudigs zoals een sticker op de voorruit met de tekst ‘camera beveiliging’ bijv. Tevens bewakingsverlichting. Het licht plaatst je bij alle mogelijke ingangen van het pand. Het licht is uitgerust met bewegingssensoren, waardoor het licht in de avond inschakeld op het moment iemand dichtbij het pand komt. Zorg ervoor dat de ramen en deuren gesloten zijn. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar toch blijkt een opendeur beleid de nummer één ingang te zijn voor inbrekers. Tevens goed hang- en sluitwerk uitgerust met een certificaat, wat aantoont dat het sloten zijn die aan de nodige eisen voldoen. Verder een alarminstallatie of cctv-installatie. Met één of enkele IP-camera’s als cctv-installatie kan je het pand van binnen en buiten rondom beveiligen. Meer camera’s betekent meer veiligheid. Zorg er in elk geval voor dat je de belangrijkste ingangen afgeschermd hebt met een IP camera. IP staat voor Internet Protocol, ofwel: camera’s die werken via het internet netwerk. De beelden worden opgenomen en live beschikbaar voor jouw via een computer, tablet of smartphone. Op het moment iemand in het veld staat van de camera, ontvang je een bericht op bijv. smartphone. Indien nodig kan je de nodige maatregelen nemen door bijv. de politie te bellen. Let op: niet elke camera is geschikt voor buiten. Raadpleeg hiervoor een cctv specialist in de buurt.

Brandpreventie

Brand door vadalisme is de nummer één oorzaak bij prand in een gebouw. Dus mocht je geen keuken hebben, dan is het alsnog verstandig rookmelders te installeren. Zorg voor brandblussers, branddekens en een EHBO kit. Tevens een nooduitgang, mocht de reguliere in- en uitgang geblokkeerd zijn. Nuttige veiligheidsmaatregelen, die tevens verplicht zijn voor de meeste bedrijven met personeel. Periodiek wordt gecontroleerd of dergelijke hulpmiddelen aanwezig zijn. Een keuring vindt plaats, waarnu bijv. de brandblusser gekeurd wordt. Al snel heb je als bedrijf een bedrijfshulpverlener op kantoor nodig. Bedrijfshulpverleners worden ook wel BHV’ers genoemd. Zij volgen een cursus door een erkend bedrijf, waarna zij gecertificeerd zijn als bedrijfshulpverleners. Een BHV’er weet adequaat om te gaan met EHBO zaken, zoals een hart- of epileptische aanval en het behandelen van brand- en snijwonden. Tevens is hij of zij bekend met het protocol om een bedrijf te ontruimen bij brand.

Gezondheid waarborgen

Inbraak- en brandpreventie. Minstens zo belangrijk is hygiëne binnen het bedrijf om de gezondheid van personeelsleden te waarborgen. Denk aan een goed ventilatie systeem, schoon sanitair en een schone werkvloer. De meeste bedrijven willen zelf geen tijd besteden aan schoonmaak. Het is een inspanning dat je beter kan overlaten aan een goed schoonmaakbedrijf in de regio van het bedrijf. Verdere gezondheidsmaatregelen zoals goed kantoormeubilair om lichamelijk klachten en ziekte van personeel te voorkomen. Denk aan verstelbare stoelen en bureau’s die ergonomisch instelbaar zijn voor elk specifiek lichaam. Een periodieke onderbreking van de werkzaamheden, naast de regulier pauze, door rek- en strekoefeningen te doen. Dit voorkomt rug- nek- en andere gewrichtsklachten.